Wietske Vriezen

Kindercoach

Karuna

Wat doe je precies (met je bedrijf)?

Ondersteuning bieden aan (vermoedelijk) hoogbegaafde en hooggevoelige kinderen en hun ouders, leerkrachten en andere betrokkenen in hun omgeving. Dit doe ik in de vorm van individuele begeleiding, adviesgesprekken en psychologisch onderzoek.

Mijn intentie is om een eindje mee op te lopen met een kind en gezin, met de aandacht, liefde, ervaring en kennis die ik te delen heb. Het kind een ruimte te bieden waar het zich gezien en begrepen voelt. Bewustzijn, inzicht en handvatten en mee te geven aan kind, ouders en school.

Een hoogbegaafd en/of hooggevoelig kind staat op een andere manier in het leven, beleeft de dingen anders en intenser, leert anders. Hoewel hier gelukkig steeds meer over bekend is, bestaan er ook nog veel misverstanden en vooroordelen. Met mijn werk wil ik bijdragen aan meer begrip en kennis voor deze groep (die overigens heel divers is), zodat deze prachtige kinderen kunnen opgroeien tot gelukkige en evenwichtige volwassenen.

Ik werk met kinderen en jongeren van alle leeftijden.

 

Met welke vragen komen mensen naar jou?

Meestal zijn het ouders die naar mij komen met een vraag naar meer inzicht in hun kind. Zij vragen om advies hoe zij hun kind het beste kunnen helpen, wat er bijvoorbeeld op school nodig is of hoe zij thuis beter met hun intense, gevoelige en vaak heel autonome kind kunnen omgaan.

Soms is de vraag om diagnostiek. Dan willen ouders en/of school bijv. weten of een kind hoogbegaafd is, of er (ook) andere dingen spelen, wat de oorzaak van problemen kan zijn, wat het kind nodig heeft en hoe dit concreet handen en voeten te geven in hun situatie.

Soms is de vraag om begeleiding bij problemen op emotioneel gebied, bij het leren, zelfvertrouwen, identiteit en zingeving, of op sociaal gebied. Het kan ook gaan om leren begrijpen en gaan accepteren van de eigen hoogbegaafdheid of hooggevoeligheid. Wat betekent dit? Hoe ga je om met bijv. het ‘anders zijn’, de eigen gevoeligheden, mogelijk perfectionisme of onderpresteren?

 

Waar zijn je klanten na afloop blij mee?

Dat ze zich gezien, begrepen en gesteund voelen. Ze hebben meer inzicht gekregen in wat het in de praktijk betekent om hoogbegaafd te zijn en om als hoogbegaafde op te groeien. Kinderen zijn blij dat ze hier zichzelf konden zijn en een authentieke en respectvolle volwassene naast zich hadden. Ouders zijn blij dat ze meer duidelijkheid over hun kind hebben, het beter begrijpen. Dat ze bepaalde gedragingen nu positiever, vanuit een ander perspectief kunnen bekijken. Scholen zijn blij dat ze meer begrijpen van de hoogbegaafde leerling en hoe ze die bij het leren kunnen ondersteunen.

 

Wat zeggen mensen vaak over jou?

Dat ik toegankelijk ben, vriendelijk, zachtaardig en een sensitiviteit heb naar deze kinderen toe. Zodat ze zich op hun gemak voelen en zichzelf kunnen zijn. Bij de onderzoeken ben ik bemoedigend en positief, waardoor ook een gevoelig en misschien faalangstig kind meer durft te laten zien wat het in huis heeft. Voor veel kinderen is een onderzoek een positieve en bekrachtigende ervaring op zich.

Wat me ook ligt is een creatieve insteek bij de begeleiding. Ik vind het mooi om op een meer symbolisch niveau kijken naar wat een kind laat zien in bijv. tekeningen of verbeeldend spel. Eén keer zei een kind: “Het lijkt net of we niks bijzonders doen, maar toch leer ik er heel veel van en voel ik me anders als ik bij jou geweest ben.” Dat vond ik een mooi compliment.

 

Is er een spreuk of quote die jij heel mooi vindt?

“Als iemand niet in de pas loopt met de anderen, is dat misschien omdat hij een ander ritme hoort, van een andere trommel. Laat hem lopen op de muziek die hij hoort, in welk ritme en van hoe ver weg hij die ook mag horen.” – vrij vertaald van Henri David Thoreau

Meer lezen over Wietske en haar praktijk? Kijk op haar site www.karuna-kinderpraktijk.nl

 

 

Terug naar coaches
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze mooie nieuwsbrief

MooiHuijs

Emmastraat 24, Velp (Gelderland)

Een mooie en fijne plek om te werken, te ontmoeten en om te verbinden.
mooie ruimtes